節目重溫: 瞬間看桌遊

瞬間看桌遊 第二十三集~骰仔係唔會呃人嘅「Dungeon & Dragons」

主持:HY
主題:骰仔係唔會呃人嘅「Dungeon & Dragons」 — 今集同大家換吓口味,講下經典TRPG「Dungeon & Dragons」。好似耐唔耐就會聽到嘅名,究竟又係咩一回事呢?去片!
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


瞬間看桌遊 第二十二集~ 為食水你可以去到幾盡「This War of Mine」

主持:HY
主題:為食水你可以去到幾盡「This War of Mine」 — 上集介紹咗隻遊戲開箱,今集就同研究吓玩法!想知點樣可以玩得投入啲,規則又有啲咩伏位,就千祈唔好錯過!
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


瞬間看桌遊 第二十一集~「戰爭中……不是每個人都是士兵……」「This War of Mine」

主持:HY
主題:「戰爭中……不是每個人都是士兵……」「This War of Mine」 — 「戰爭中……不是每個人都是士兵……」這句說話,是這遊戲的主旨,也是這遊戲的核心。每場戰爭的背後,有更多的受難者和生存者……從風靡電腦界的遊戲改編而成,想體驗戰爭的痛苦,就來看看這「This War of Mine」的介紹喇!
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


瞬間看桌遊 第二十集 ~理論值110人都玩到嘅遊戲「2 Rooms and a Boom」

主持:HY
主題:理論值110人都玩到嘅遊戲「2 Rooms and a Boom」 — 4個可以重策,9個可以「Eclipse」,15個可以「狼人」咁……110個可以玩啲咩呢?就係玩爆炸!想知110個人有咩玩?快啲入嚟睇吓啦!
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


瞬間看桌遊 第十九集 ~舊軍票收集商「Gundam War」

主持:HY
嘉賓:Skynet
主題:舊軍票收集商「Gundam War」 — 今集請到舊軍票收集商Skynet嚟展示吓佢嘅珍藏「Gundam War」!我呢集就剩係做嘉賓,一邊流口水一邊欣賞吓呢啲時代見證,個台就交咗俾佢介紹遊戲喇~想知點玩就入嚟聽啦!
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


瞬間看桌遊 第十八集~我俾你錢你嚟食飯啦好冇「Grand Austria Hotel」

主持:HY
主題:我俾你錢你嚟食飯啦好冇「Grand Austria Hotel」 — 呢個年頭搵客仔要錢㗎!想刷皇帝鞋就要客,想要客就要俾錢,咁邊個俾錢我好呢?呢間酒店點生存呢?
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


瞬間看桌遊 第十七集~你估敗家有咁易咩 「Last Will」

主持:HY
主題:你估敗家有咁易咩 「Last Will」 — 搵錢你就叻,駛錢你估有有咁易呢?唔洗錢就贏唔到錢,唔破產都贏唔到嘅遊戲,一個唔小心你就會嗌一句「哎呀!乜仲有咁多錢點駛啊!」,千祈唔好隨便喺街開啊。
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


瞬間看桌遊 第十六集~發展2號新市鎮 「Suburbia Inc」

主持:HY
主題:發展2號新市鎮 「Suburbia Inc」 — 作為上集base game嘅延續,今集Expansion - suburbia Inc為大家介紹巨大化設施!究竟為咗錢你會唔會起核電廢料堆填區?起個沙漠又有咩作用?今集會同大家介紹吓呢隻Expansion!
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


瞬間看桌遊 第十五集~發展夢想新市鎮「Suburbia」

主持:HY
主題:發展夢想新市鎮「Suburbia」 — 究竟發展新市鎮有咩要處理?又有咩要平衡?究竟堆填區擺邊好?想試吓規劃嘅你就要試吓呢集嘅Surburbia喇。
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


瞬間看桌遊 第十四集~宜室宜居有辦法「開發火星」

主持:HY
主題:宜室宜居有辦法「開發火星」 — 美麗,平靜嘅火星,受到一股外國勢力入侵,往日嘅情懷逐漸消失……一隻有趣得嚟又不失豐富資料背景嘅遊戲,一邊同同伴合作開發火星,一邊要打敗對手……想知開發火星需要咩技術,就快啲嚟睇嚟玩啦!
下載: 第一節  

收聽:

收睇:


No announcement available or all announcement expired.